Opbaren met graszoden - Maestro Uitvaarders

Opbaren met graszoden

[vc_row equal_height=”yes” bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_new=”id^1330|url^https://maestro-uitvaarders.nl/wp-content/uploads/2018/09/sjoerd-nonchalant-1900×1024.jpg|caption^null|alt^null|title^sjoerd-nonchalant-1900×1024|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” bg_img_attach=”fixed” bg_image_posiiton=”50,0,0,0″ bg_override=”ex-full” type=”vc_default” css=”.vc_custom_1536248973390{margin-top: -70px !important;padding-top: 20% !important;padding-right: 25px !important;padding-bottom: 80px !important;padding-left: 25px !important;}” el_class=”custom_services”][vc_column css=”.vc_custom_1536068454054{padding-right: 30px !important;padding-bottom: 5px !important;padding-left: 30px !important;background-color: rgba(255,255,255,0.75) !important;*background-color: rgb(255,255,255) !important;border-radius: 20px !important;}”][ultimate_heading main_heading=”Opbaren met graszoden” heading_tag=”h1″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”4″ line_color=”” line_width=”50″ spacer_margin=”margin-top:15px;margin-bottom:50px;” el_class=”accent-border-color” main_heading_style=”font-weight:bold;” main_heading_font_size=”desktop:26px;” main_heading_line_height=”desktop:26px;” margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1550233918122{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”]OP NATUURLIJKE WIJZE OPBAREN

Veel mensen willen graag thuis opgebaard worden; dan zijn je dierbaren steeds om je heen. Voor familie en vrienden helpt het om beetje bij beetje aan het afscheid te wennen en dat helpt weer bij het verwerken.

Een ‘tuintje’ van graszoden

Een ‘tuintje’ van graszoden onder de kist of opbaarplank zorgt voor de koeling.
Het is een oude, beproefde, en lekker geurende manier van koelen die mooi, ecologisch en doelmatig is. Vaak is deze natuurlijke koeling met gras voldoende (zelfs voor de duur van 5-6 dagen). Soms is nog wat extra koeling wenselijk. Dat kan met kleine coolpacks die je in een mooie doek wikkelt en hier en daar bij de overledene legt. De buik heeft de koeling het meest nodig.

Hoe werkt het koelen met graszoden?

Het gras leg je met wortels en aarde in schalen met een opstaande rand. Die schalen zet je op de grond neer onder de kist of opbaarplank. Het gras besproei je 2-3 keer per dag ruim met water waaraan je vloeibare silicium en rozemarijn etherische olie hebt toegevoegd.
Rozemarijn heeft een zacht-frisse, verfijnde geur. Het gras wordt door dit lekker ruikende water gestimuleerd om te groeien. Het gras onttrekt warmte aan zijn directe omgeving om te kunnen groeien. De ruimte tussen het gras en de kist of opbaarplank wordt daardoor koel en zorgt ervoor dat het lichaam ook koel blijft.

Wat heb je nodig voor het koelen met graszoden?

Je hebt ongeveer 1m2 graszoden, vloeibare silicium (een mineraal, tevens voedingssupplement) en rozemarijn (etherische olie), een watersproeier en schalen met een opstaande rand nodig.

Per liter water gebruik je 10 druppels vloeibare silicium en 1/2 dopje rozemarijn.

Meer graszoden mag ook en je kan het geheel extra mooi maken door bloemen of een randje mos toe te voegen.

Waar haal je de ingrediënten?

Vloeibare silicium koop je bij de drogist of op internet en rozemarijn etherische olie koop je bij een winkel met natuurlijke gezondheidsproducten.

Het gras kan je uit je tuin halen, of vraag aan een boer of je een stukje gras mag meenemen uit het weiland. Na afloop kan je het gras weer terugplaatsen en groeit het verder.

Hoe doe je het koelen in de praktijk?

Je steekt graszoden uit met een schep (compleet met wortels en aarde) en legt ze neer in schalen met een opstaande rand. De schalen zet je op de vloer onder de uitvaartkist.
Twee tot drie keer per dag besproei je het gras met het geprepareerde water; ’s morgens bij het opstaan en ’s middags rond 14.00 uur en mogelijk ’s avonds.

De volgende dag zie je al dat het gras gegroeid is. De dagen erna valt de groei nog veel meer op, want het gras blijft doorgroeien omdat je het goed besproeit. De lucht erboven gaat koel aanvoelen.

Hoe kan het nou dat het koel wordt?

Dat komt omdat het gras – om te kunnen groeien -, warmte onttrekt aan de ruimte. Aangezien de groei wordt gestimuleerd door de druppels, heeft het gras de plaatselijke warmte onder het kist nodig om extra te groeien. Vandaar dat het koel wordt onder het kist.

Waar moet je op letten?

Voor het groeiproces en het koelen is het van belang de ruimte regelmatig te ventileren voor frisse lucht en zuurstof. Let erop dat er geen vliegen of muggen binnenkomen, want die kunnen ongemerkt eitjes leggen op het lichaam. Tijdens de opbaarperiode geef je ze niet de kans om dat te doen.

’s Nachts kan je een klamboe over de uitvaartkist leggen zodat er geen insecten bij het lichaam komen.

Is deze manier van koelen altijd voldoende?

Meestal is deze manier van koelen voldoende. Als het buiten erg warm is kan je eventueel enkele kleine zakjes met ijs toevoegen (coolpacks). Bedek ze met een mooi doekje, dat ziet er vriendelijker uit.
Heeft het lichaam een erg dikke buik, of is er veel vocht aanwezig (bijvoorbeeld na een zware operatie) dan is deze manier van koelen niet altijd voldoende en wordt soms alsnog een koelplaat toegevoegd.

Bel ons gerust voor meer informatie op 06-55170520!!

Richard van Roessel van Maestro-Uitvaarders[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”1600″ img_size=”large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_override=”ex-full” enable_overlay=”enable_overlay_value” overlay_color=”rgba(0,0,0,0.6)” type=”vc_default” css=”.vc_custom_1535719852821{margin-bottom: -70px !important;padding-top: 70px !important;padding-bottom: 80px !important;}” bg_color_value=”#8b8b8b”][vc_column width=”2/3″][ultimate_heading main_heading=”Wilt u meer inspiratie?” main_heading_color=”#ffffff” sub_heading_color=”#ffffff” alignment=”left” main_heading_margin=”margin-bottom:20px;” sub_heading_font_size=”desktop:18px;” sub_heading_line_height=”desktop:30px;” sub_heading_margin=”margin-bottom:30px;” main_heading_font_size=”desktop:32px;” main_heading_line_height=”desktop:42px;” main_heading_style=”font-weight:bold;”]Richard van Roessel en zijn team zijn dag en nacht bereikbaar op het telefoonnummer: 06- 55170520 of per mail op info@maestro-uitvaarders.nl[/ultimate_heading][dt_default_button link=”url:http%3A%2F%2Fmaestro2018.flywheelsites.com%2Fcontact%2F|||” size=”medium” button_alignment=”btn_left”]Neem contact op.[/dt_default_button][/vc_column][/vc_row]

Scroll naar boven