Tips voor een duurzame uitvaart

Een duurzame uitvaart & Maestro Uitvaarders

Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht in hoe we Leven en omgaan met onze aardbol. Niet zo gek dat we hierbij ook kunnen denken aan een duurzaam afscheid voor onszelf of onze naasten. In deze flyer vind je concrete tips hoe je het afscheid duurzaam en misschien juist nog persoonlijker kan maken.

We denken graag met je mee, juist omdat het niet het makkelijkste onderwerp is.

Bij Maestro-Uitvaarders gaan wij er vanuit dat iedereen een Maestro is van zijn of haar eigen leven met alles wat je tegenkomt, dus ook de dood. Wij ondersteunen graag om mensen al bij leven na te laten denken over hun eigen “afscheid ooit”. Het kan veel rust geven voor de betrokkene en de naasten dat niet last-minute van alles bedacht moet worden. Het uiteindelijke afscheid past dan meer bij het leven van de overledene. Ook niet zo gek dat een uitvaart uit respect voor het leven ook duurzaam mag zijn in de uitvoering uit respect voor onze aardbol.

OPBARING

In de periode van opbaring moet het lichaam gekoeld worden om de ontbinding van het lichaam te remmen. Op natuurlijke wijze kan dit met gebruik van graszoden, bijvoorbeeld uit je eigen tuin, die na de opbaring weer teruggeplaatst worden. Het gras onttrekt de warmte uit de ruimte en neemt ook C02 op. De opbaring in de favoriete kleding, waarbij nylon panty’s en schoenen niet worden gebruikt. Zolang het lichaam is bedekt in een wade mag het lichaam al begraven of gecre­meerd worden, dus niet persé in een kist. Als je kiest voor hout is hout uit de regio gewenst, of een mooie fairtrade mand van eco-materiaal

Verwerking stoffelijk overschot

In Nederland zijn er twee manieren van verwerking van een overledenen: begraven en cremeren. Van deze twee is crematie de duurzaamste optie qua C02-uitstoot, maar ook wat betreft bodemverontreiniging. De C02 is circa twee keer zo klein bij cremeren en wordt het effect veroorzaakt door katoenproductie (elektriciteitsgebruik) en rookgasemissies. Ook worden bij cremeren de metalen hergebruikt. In het buitenland wordt cryomeren (compressie) en resomeren (vriesdrogen) beperkt toegepast, waarbij veel minder C02 wordt uitgestoten. Kies je voor begraven dan zijn er steeds meer natuurbegraafplaatsen.

Decoratie

Bloemen in de vorm van een krans of bloemstuk zijn gebruikelijk tijdens een uitvaart. Een mogelijkheid tot verduurzaming is het gebruik van streek- en seizoensproducten, zoals een veldboeket, of bloemen die in een minder intensief agricultuurproces worden gekweekt. Wat ook mooi kan zijn om de gasten te vragen 1 persoonlijke bloem te kiezen en deze in beschikbare vazen bij de overledene te plaatsen.

Overledene transport

Voor het vervoer kies je voor een elektrische of hybride rouwauto, of helemaal duurzaam met een loop- of fietskar, boerenwagen of koets. Een groot impact heeft het vervoer van de gasten; dus kies een afscheidsplek die goed bereikbaar is met openbaar vervoer en minimaliseer de afstand tussen de plek van de ceremonie en het samenzijn. Helemaal mooi om de overledene en alle gasten met de fiets te verplaatsen.

CORRESPONDENTIE

Traditioneel gezien wordt de rouwkaart opgestuurd. Verduurzaming is mogelijk door een mail te sturen aan de gasten of hen telefonisch te informeren. De mail kan met mooie beelden en muziek aangevuld worden. Als toch drukwerk wordt ingezet, bijvoorbeeld als een soort in-memoriam foto, kun je natuurlijk FSC-papier toepassen en dit uitdelen bij de uitvaart. Ook kun je een digitaal condoleanceregister nemen, waarbij mensen in hun eigen tijd een persoonlijke boodschap kunnen meegeven. Even extra aandacht vereist voor de ouderen die niet over internet beschikken.

Herdenking

Bij begraven is een grafsteen het voornaamste herdenkingsmonument, bij crematie is het een urn of geen monument, omdat de as wordt verstrooid. De winning van de steen is een grote vervuiler. Zowel het transport als het bewerken van de steen zijn een energie-intensief proces. Een alternatie zou zijn een kleinere of gerecyclede grafsteen te nemen of ander materiaal zoals hout [dit wordt op een natuurbegraafplaats gebruikt]. Er zijn duurzame urnen, zoals de bio-urn waarbij vanuit de as en aarde een boom ontspruit. As-verstrooiing in zee is minder milieubelastend dan over land.

Catering

De productie en transport van voedselwaren kost C02. De C02 uitstoot kan hoog oplopen bij gebruik van vleesproducten [vooral rund- en varkensvlees en zuivelproducten]. In ieder geval kiezen voor biologisch voedsel helpt en daarnaast als vuistregel te kiezen voor groente en fruit van het seizoen en streekproducten.

Wilt u meer inspiratie?

Richard van Roessel en zijn team zijn dag en nacht bereikbaar op het telefoonnummer: 06- 55170520 of per mail op info@maestro-uitvaarders.nl